Materialguide

BOILED WOOL är benämningen på vår så unika, filtade ull. Sport Loden heter garnet vi använder, detta är ett Blue Sign certifierat garn. Garnet spinns och färgas i Europa, men ullen kommer ursprungligen ifrån Sydamerika, Argentina och Uruguay.

Vår vanligaste filtade ullkvalitet i (100% ull) har en vikt som varierar mellan 425-460gr/m2.

Sport Loden-kvalitén är garanterat mulesingfri eftersom inte ullen inte kommer ifrån merinofåret.

 

 

NEW LEVEL OF SUSTAINABILITY, eller förkortat NLS är en helt naturlig ull; ofärgad, oblekt och helt utan färgämnen eller kemikalier, en helt ny hållbarhetsnivå! Eftersom färgen på ullen är den färg som fåret hade kan mindre färgskiftningar förekomma mellan de olika partierna. 

Självklart är ullen i NLS-serien mulesingfri!

 


 

Vi har utvecklat en tunnare och lättare variant där vi blandar Sport Loden-ull med TENCEL®. Vi stickar den pläterat vilket innebär att materialet är dubbelsidigt med TENCEL® närmast kroppen och ullen utåt. Ull och TENCEL® i kombination ger en fantastisk känsla och kompletterar varandra väl.

• Ullblandningar med TENCEL® ger ännu bättre fukttransport
• Plaggets passform håller längre.
• Filtade Sport Loden-plagg med TENCEL® på insidan känns mjukare mot huden.
• TENCEL® på insidan ger också en svalare och somrigare känsla

60% sport loden wool 40% TENCEL®,
Weight: approx. 350g/m².

TENCEL® från Lenzing Fibers, eller lyocell som den generiska fibern kallas, är ett naturligt material. TENCEL® tillverkas av cellulosa från snabbväxande träslag, främst eukalyptus som odlas på hållbara skogsplantager i Österrike och dess grannländer. Garnet produceras sedan hos Lenzing i Österrike.

TENCEL® bearbetas i ett slutet system. Det kräver betydligt färre kemikalier än traditionell viskos och nästan 100 procent av kemikalierna återanvänds. Resterande kemikalier renas. Detta miljövänliga och slutna produktionssystem är skälet till att Tencel® tilldelats ”the European Award for the Environment” av EU.

Det finns mycket mer att berätta om denna fantastiska, naturliga fiber. Vill du läsa mer kan vi rekommendera ett besök på Lenzing Fibers hemsida.

 MERINOULL – vi använder oss både av fin och extra fin merinoull, en ull som är extra mjuk och som de flesta kan bära direkt emot huden utan problem. Från och med hösten 2021 köper vi bara in och jobbar med mulesingfri merinoull!

I merinoull jobbar vi nästan uteslutande med vår "Ivanhoe-stickning" som är en teknisk helmilanostickning med fyrvägsstretch. Det är en balanserad och unik stickning som kräver både bästa råmaterialen och rätt fingerkänsla vid framtagandet.

Vikt, stickning i helmilano: 485gr/m²
Vikt, stickning i halvmilano: 400gr/m²

UNDERWOOL – All vår merinoull i vårt lager1 program är 100% mulesingfri!

 LAMMULL är en väldigt mjuk, men också en väldigt skör fiber. Lammullen spinns och färgas av Lanerossi , ett företag i Filivivi gruppen i Italien. Ett företag certifierade med Öko-Tex® standard 100.

Vi blandar vår lammull med 20% polyamid för att göra den tåligare, mer formstabil och slitstark. Att förstärka lammullen genom denna mix leder mer långlivade plagg, vilket också är en viktig aspekt när vi pratar om hållbart mode.

Lammullen vi använder är garanterat mulesingfri och ullen kommer ursprungligen ifrån Argentina.

 

INGA KONSTIGA TILLSATSER 
Vi använder oss inte av några miljöskadliga eller giftiga tillsatser. När vi tvättar våra ullmaterial tillsätter vi ett mjukmedel, det är det enda. Mjukmedlet uppfyller en rad miljöstandarder och är godkänt för både BlueSign® och GOTS®-produktion.

 


Nästan alla våra WINDBREAKER-plagg har foder med stretch i plaggets ryggparti för ökad komfort och obegränsad rörlighet. Fodret är utvecklat av FOV i Borås för active-wear och är både Öko-Tex® och Blue Sign®-certifierat.

Foder med stretch: 93% PA,7% Lycra
Andasegenskap: 50 000 gr/m²/24h
Foder utan stretch: 100% PA
Andasegenskap: 14 000 gr/m²/24h

 

Vi jobbar också med ett mer miljövänligt foder som är tillverkat av          återvunna PET-flaskor. Detta som ett steg i att förstärka vår ”gröna” och  hållbara fokus. Även denna foderkvalité är utvecklad av FOV, det är Blue  Sign-certiferat samt certifierat enligt Öko-Tex standard 100,
klass 1.

 

 BOMULLEN vi använder har en fiberlängd på 27-29mm. Garnet spinns och färgas i Portugal.

Vår bomull har en extra hög twist som gör det starkare, mer motståndskraftigt mot pilling och glansigare. Våra bomullsplagg är förkrympta samt tumlade för ökad mjukhet.

Vår flatstickade single jersey väger ca ­­400gr/m²

LIN - är ett av våra mest naturliga och äldsta textilfiber. Det är en hållbar fiber eftersom miljöpåverkan är mindre jämfört med många andra textilier. Lin kan odlas i regniga och svala klimat, och mängden skadedjur är liten. Till skillnad från bomull så klarar sig linet bättre utan bekämpningsmedel tack vare viss motståndskraft mot bland annat sjukdomar. Det krävs heller inte så mycket gödning och därför kan påverkan på miljön vid odling hållas låg.


För att tydliggöra vårt svenska arv, vår svenska produktion, den rena designen och en hög kvalitet, märker vi våra plagg med en svensk flagga. Den har en diskret och smakfull placering, oftast i plaggets sidsöm eller i tröjans nederkant.

 

Även inom våra tillbehör försöker vi hela tiden jobba för att göra bättre och mer miljömässiga val. Våra vävda labels som används i nacke, för skötselråd, storleksetiketter etc. är tillverkde av återvunne polyester. Vi har tagit fram ett program av logo-märken tillverkade av jacron, som är ett hållbart veganskt alternativ till läder. Jacron är tillverkat av cellolusa och är alltså ett slags pappersmaterial.

  Våra pappersetiketter är FSC-certifierade. FSC-märket gör att konsumenter och företag kan välja varor av trä som kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk, det vill säga ett skogsbruk som tar hänsyn till människor och miljö.


Populära artiklar